Trijaža višestrukih žrtava

Kod višestrukih žrtava, postupak koji biste trebali slijediti naziva se trijaža. Dodjeljivanjem oznake u boji unesrećenom možete dodijeliti njegov medicinski prioritet. Crvena, zelena, narančasta ili crna? Koja oznaka kamo ide? Saznajte ovdje.

Uvod

Kada se suočite s višestrukim žrtvama, postupak koji biste trebali slijediti zove se trijaža.

Sigurnost na prvom mjestu za trijažu

Čak i ako ste suočeni sa situacijom trijaže više unesrećenih, vaša početna točka je uvijek DRSABCD, a prva na popisu je Opasnost.

Provedite brzu procjenu rizika za svoju sigurnost i sigurnost onih oko vas. Provjerite postoje li opasnosti – fizičke, kemijske, biološke, električne, mehaničke i psihološke i pokušajte smanjiti rizike.

Tjelesne tekućine ozlijeđenog predstavljaju biološku opasnost. Rizik je da se možete zaraziti. Smanjite rizik nošenjem OZO – rukavica, naočala, maske itd. Ili, ako promet predstavlja opasnost, rizik je udariti automobil. Stoga se premjestite na sigurnije mjesto, postavite znakove upozorenja ili neka netko usmjerava i kontrolira promet kako biste smanjili ovaj rizik.

Vaša procjena opasnosti i rizika može vas čak dovesti do zaključka da zbog vlastite sigurnosti morate napustiti područje i kontaktirati specijaliziranu hitnu službu kako bi područje učinili sigurnim prije nego što možete pomoći unesrećenom.

Vaša sigurnost je prioritet.

Što je trijaža?

Ako ima više žrtava, NAZOVITE 112, tada ćete morati poduzeti osnovnu trijažu. Pogledajte ovu vezu za više informacija o 112 pozivima: 

Dostupne su i neke aplikacije koje mogu pomoći. Možete ih pronaći ovdje: 

Osnovna trijaža je razvrstavanje višestrukih žrtava prema ozbiljnosti njihove ozljede ili bolesti – od onih kojima je pomoć najpotrebnija do onih kojima je potrebna mala ili nikakva pomoć koristeći ove kategorije:

Crvena oznaka

 Odmah – koristite crvenu oznaku

Unesrećeni koji pripadaju ovoj kategoriji imaju ozljede opasne po život, ali zaliječive. Svatko tko ima crvenu oznaku zahtijeva hitnu liječničku pomoć. Oni su i prvi koji su prevezeni u bolnicu kada stigne medicinska pomoć.

Žuta oznaka

Hitno – upotrijebite žutu oznaku

To su unesrećeni koji su zadobili ozbiljne ozljede, ali mogu čekati kratko vrijeme prije nego što im se pruži pomoć.

Zelena oznaka

 Odgođeno – koristite zelenu oznaku

Oboljeli od zelene oznake mogu čekati nekoliko sati do nekoliko dana prije tretmana. Ove ‘manje ozljede’ obično se odvajaju od ozbiljnije ozljede tako da se od njih traži da se pomaknu na određeno područje ILI ih možete zamoliti da vam pruže pomoć ako su u mogućnosti.

Crna oznaka

 Preminuli – koristite crnu oznaku

Posljednja skupina u kojoj se kategoriziraju kao skupina preminulih ili bijela skupina. Nažalost, to su unesrećeni kojima ne možete pomoći, niti ih je moguće reanimirati.

Provođenje trijaže

Tijekom provođenja trijaže važno je da se posvetite samo liječenju nekoga s katastrofalnim krvarenjem. Na primjer odsječeni ud. Pokušajte zaustaviti krvarenje i onda nastavite dalje.

ILI,

Ako je ozlijeđeni bez svijesti, ali diše, postavite ga u položaj za oporavak i krenite dalje.

Kao pravilo, možete slijediti ovaj akcijski plan kada provodite trijažu:

1. Zaustavite katastrofalno krvarenje. Ili postavite u položaj za oporavak ako je potrebno

2. Hodaju li? DA, tada ZELENA OZNAKA KAŠNI . Možete ih zamoliti da vam pomognu ako su u mogućnosti. Hodaju li NE – provjerite kako dišu

3.       Dišu li? NE onda CRNO/BIJELA OZNAKA PREMINULA

4. Dišu li, DA, je li normalno? DA, onda NARANČASTA/ŽUTA OZNAKA HITNO . NIJE normalno disanje CRVENA OZNAKA ODMAH .

Upamtite da je trijaža proces koji je u tijeku, pa kada kategorizirate ozlijeđene, morate početi ispočetka. Neki od Hitnih mogu postati Neposredni, Neposredni za preminule osobe, a čak i neki u Odgođenim možda će također trebati ponovno klasificirati.

Kada ste završili proces trijaže, morate početi ispočetka. Zašto? Budući da se stanje unesrećenih može promijeniti. Neki žuti mogu postati crveni, neki crveni mogu postati crni i tako dalje. Stalna ponovna procjena doprinosi učinkovitoj trijaži.

Predaja Hitnoj pomoći

Već ste nazvali 112 pa ćete, kada hitna stigne, morati izvršiti primopredaju/preuzimanje s službenikom hitne pomoći ili bolničarom.

Pojedinosti o incidentu, onako kako ih razumijete, uključeni brojevi, radnje koje ste do sada poduzeli, sva relevantna vremena i ozljede žrtava sada se mogu prenijeti hitnoj službi. Budite što jasniji i koncizniji. Navedite samo činjenice. Nema potrebe da uljepšavate ili dodajete svoje misli osim ako se to od vas traži.

Preuzimanje kontrole

Nemojte paničariti! Ako ste u početku prvi na mjestu događaja ili jedini pružatelj prve pomoći, morat ćete preuzeti kontrolu. Možda ćete morati delegirati zadatke drugima. Lociranje AED-a, POZIVANJE 112 koji se bavi hodajućim ranjenima i pomaže pri CPR-u. vođenje bilješki itd.

Morat ćete voditi i usmjeravati s povjerenjem, donositi dobre odluke, djelovati brzo iu najboljem interesu vaše žrtve ili žrtava. Ostanite smireni i usredotočeni na zadatak koji imate. Možda ćete se morati brzo prilagoditi kako se situacija mijenja i učinkovito komunicirati s ostalima koji su uključeni. Ne zaboravite zadržati unutar vlastite razine vještina.

Dobra prosudba je ključna u usmjeravanju drugih, kao što su promatrači, drugi pružatelji prve pomoći ili drugi resursi na mjestu događaja, da pomognu prema potrebi.

Glavne točke

Rezimirajmo glavne točke:

• Provjerite je li područje sigurno i koristite OZO

• Koristite DRSABCD

• Trijaža žrtava ako ih je više

• Provedite sekundarnu procjenu

• Budite svjesni stresa nakon incidenta i potražite stručnu pomoć

Pa, to je to. Do sljedećeg puta… Čuvajte se.Tom

Similar Posts