Prva pomoć za ugrize zmija: jednostavne i učinkovite tehnike za pripremu

U svijetu postoji mnogo zmija otrovnica, au Hrvatsku ih ima više od našeg udjela. Trener Nick daje nam neke sjajne savjete i tehnike kako se nositi s našim klizavim prijateljima. (vrijeme čitanja 4 min – 1,5 ako skenirate!)

Uvod

Poznavanje prve pomoći za ugrize zmija u Hrvatsku je važno. Nije važno živite li u grmlju, gradovima ili predgrađima; zmije mogu biti prisutne, stoga je ključno razumjeti prvu pomoć za zmijske ugrize i pripremiti se za njih.

Ugrizi zmija mogu biti smrtonosni. Odmah potražite liječničku pomoć.

Dakle, upoznajmo se što učiniti ako nas ili nekoga koga volimo ugrize zmija!

Prevencija

Naravno, nećete morati koristiti prvu pomoć za ugrize zmija ako izbjegavate sve zmije!

Prema Medicinskom časopisu Hrvatsku, “Projektu zmijskih ugriza”, istraživanju koje je provedeno od 2005. do 2015., u Hrvatsku se godišnje u prosjeku dogodi oko 3000 ugriza zmija.

Jedan od najtežih problema s kojima se suočavamo u Hrvatsku je to što dijelimo okruženje s našim vrckavim prijateljima. Iako možda vjerujete da se većina ugriza zmija događa izvan grmlja, studija iz 2016. pokazala je da se “većina smrtnih slučajeva od ugriza zmija [u Australiji] dogodila u blizini prebivališta osobe i unutar većeg grada ili unutarnjeg regionalnog područja”.

Kao što vidite, izbjegavanje zmija može biti teško. Možda ćete izbjeći da postanete statistika ako se educirate o ponašanju zmija i znate što učiniti ako vas ugrize.

Budi spreman. Budi siguran. Pazi kuda hodaš!

Evo nekoliko savjeta kako smanjiti rizik od ugriza zmije

 • Budite svjesni da dijelimo stanište sa zmijama. Mogli bi biti u i oko vašeg predgrađa, grada ili ruralnog imanja.
 • Nosite zaštitnu odjeću, poput čizama i dugih hlača, kada planinarite ili radite u područjima gdje su prisutne zmije (čak iu vašem vrtu).
 • Izbjegavajte posezati u rupe, ispod kamenja ili u grmlje bez prethodne provjere zmija.
 • Ne budite krotitelji zmija, ljudi! Nagaziti ili dodirivati ​​zmije, mrtve ili žive, nikad nije dobra ideja.
 • Ako idete na kampiranje, držite kamp i prostor za spavanje čistim od smeća koje može privući zmije.
 • Sigurno čuvajte hranu. Miris hrane može privući zmije.

Dakle, zanemarite sve ove savjete i ugrize vas zmija. Kako otrov dolazi od mjesta ugriza do vitalnih organa gdje nastaje sva šteta?

Nastavi čitati…

Limfni sustav i ugrizi zmija

Općenito, otrov australske zmije putuje putem limfnog sustava . Limfni sustav je mreža cijevi koje putuju tijelom i odvode limfnu tekućinu koja je iscurila iz krvnih žila u tkiva i vraćaju je natrag u krvotok putem limfnih čvorova.

Otrov putuje kroz ove cijevi do limfnog čvora gdje ulazi u krvotok i dolazi do vitalnih organa.

Sada imamo problema!

Simptomi ugriza zmije

Uobičajeni simptomi ugriza zmije uključuju:

 • Bol ili oteklina na mjestu ugriza.
 • Mučnina ili povraćanje
 • Ubrzan ili nepravilan rad srca
 • Znojenje ili nesvjestica
 • Zamagljen vid ili poteškoće u govoru.
 • U teškim slučajevima, osoba može doživjeti paralizu mišića, poteškoće s disanjem ili čak smrt.

Prati ove korake:

 1. Navedite žrtvu da sjedne ili legne na tlo i nazovite 112. Položite žrtvu na tlo. Njihovo polaganje također pomaže imobilizirati njihov limfni sustav.
 2. Omotajte zahvaćeni ekstremitet velikim zavojem na mjesto ugriza što je brže moguće. Koristite elastične zavoje ako su dostupni. Zavoj mora biti čvrst, ali ne smije ometati cirkulaciju krvi. Prst ne smije lako kliziti između zavoja i kože.
 3. Kako biste dodatno ograničili prolaz otrova, počevši od nožnih prstiju ili vrhova prstiju, omotajte drugi zavoj preko cijele duljine uda. Primjenom pritiska na nogu ili ruku i smanjenjem protoka limfe možemo odgoditi širenje otrova. Cilj je držati zavoj dovoljno čvrstim da bude učinkovit bez prekida cirkulacije. Ključno je nadzirati ud i osigurati da je još topao i ružičast, a ne hladan i plav.
 4. Koristite udlagu ili remen kako biste držali ud što je moguće nepomičnijim. Otiđite u bolnicu što je prije moguće radi odgovarajućeg liječenja.
 5. Započnite oživljavanje

Ako nemate zavoje ili kutiju prve pomoći, upotrijebite ono što imate.

Zapamtite PIT – mogao bi vam spasiti život!

Kada potražiti liječničku pomoć

Ako sumnjate da je zmija ugrizla vas ili nekoga koga poznajete, odmah potražite liječničku pomoć i nazovite 112. Čak i ako se ugriz ne čini teškim, svejedno je važno odmah primiti liječničku pomoć. Ako se ne liječi, ugriz zmije može se brzo pogoršati i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija ili smrti.

Sažetak

Zmije mogu biti opasne, a važno je izbjeći ugriz. No, ako vas zmija ipak ugrize, primijenite tehniku ​​imobilizacije pritiskom i što prije potražite liječničku pomoć.

Liječenje zmijskog ugriza može uključivati ​​davanje protuotrova, ublažavanje boli i praćenje simptoma i znakova alergijske reakcije ili drugih komplikacija.

Dobra vijest je da se uz brzo liječenje većina ljudi koje je ugrizla zmija potpuno oporavi.

Similar Posts