Prva pomoć za preživljavanje: Rješavanje hitnih medicinskih slučajeva u udaljenim područjima.

Zamislite da putujete udaljenim dijelovima Hrvatsku, danima vam nedostaje liječnička pomoć, a dogodi se ozbiljna nesreća. Ti si prva pomoć. Svi se okreću za tobom. Što ćemo učiniti? – Dobro pitanje. Pročitajte neke smjernice o radnjama koje možete poduzeti. (Vrijeme čitanja približno 8 minuta.)

Uvod

U prvom dijelu Prve pomoći u udaljenom području, pogledali smo pripremu i neka razmatranja povezana s njom. Ali ti bi to znao jer si to pročitao. Ako niste, trebali biste.

Ovaj put ćemo pogledati kako se vi, kao pružatelj prve pomoći, možete nositi s incidentom prve pomoći u udaljenom području.

Postoji hrpa raznolikih avanturističkih aktivnosti koje se provode u Great Australian Outdoors. Većina se odvija bez incidenata i svi se vraćaju kući neozlijeđeni. (Možda malo izgoreo. Ali to je drugi blog …)

Bez obzira na aktivnost, ako se kreće u obliku kruške, zadobivene ozljede bit će slične. Slomljeno ovo, izgnječeno ono, probušena stvarčica ili razrezano štogod.

I, Ako ste prvi pomagač u grupi, VI ćete najvjerojatnije biti pozvani odgovoriti na pitanje koje je svima na ustima – “Što ćemo”?

Što ćeš učiniti?

Ne zaboravite osnove. Inicijalni akcijski plan DRSABCD-a:

 • Opasnost
 • Odgovor
 • Pošalji po pomoć
 • Zračni putovi
 • Disanje
 • CPR
 • Defibrilator

jednako vrijedi u udaljenom području kao iu predgrađu.

Zapravo, korištenje ovog početnog akcijskog plana trebalo bi kratko spojiti impuls panike. Budući da je to plan popisa za provjeru sa skupom radnji koje treba izvršiti, dok budete prolazili kroz njega koncentrirajući se na svaki zadatak, poriv za panikom će se smanjiti. Zgodan.

Procjena situacije

Morate ostati smireni i djelovati metodično. Medicinska pomoć vjerojatno nije odmah iza ugla.

Udaljeno okruženje zahtijeva neke dodatne vještine prve pomoći i bolje razumijevanje radnji i posljedica.  

Na primjer:

 • Akcija – ozlijeđeni je pao s cca. 5 metara.
 • Posljedice – Koje su posljedice? Morate znati da pad s bilo koje visine iznad 1,2 metra može uzrokovati ozbiljne ozljede uključujući ozljede kralježnice, ozljede glave ili čak smrt. A padovi iznad 30 m ili više su gotovo 100% smrtonosni. (Provjerite ovo: Ovo je iz – “….. izgubio je oslonac na neučvršćenoj drvenoj dasci i pao otprilike dva metra kroz procjep na betonski pod ispod. Radnik je prebačen u bolnicu s ozljedama glave i kasnije je umro. 

Dakle, ako šetate šikarom po planinskim ili obalnim liticama, ova vrsta dodatnog znanja bila bi vrlo korisna…

A dodatne vještine prve pomoći? Za ovaj primjer, znanje kako se nositi s višestrukim ozbiljnim prijelomima, ozljedama kralježnice, unutarnjim krvarenjem i ozbiljnim ozljedama glave. Dodajte par uspaničenih, uznemirenih članova grupe, samo da vas malo razrijede…

Povrh svega, ako imate komunikaciju s medicinskim savjetom, od vas se može čak tražiti da izvršite medicinski postupak za koji niste obučeni pod vodstvom liječnika s druge strane telefona!

Ali hej… Bez pritiska. Otprilike sada ste poželjeli da ste ostali kod kuće i gledali nogomet.

Natrag na procjenu situacije.

PROMATRANJE

Pogledajte situaciju. VIDITE što se dogodilo, shvatite što se događa i što bi se moglo sljedeće dogoditi.

Zapamtite, vaša sigurnost i sigurnost ostalih u grupi su najvažnije! Nemojte žuriti pomoći unesrećenom. Mogli biste propustiti prepoznati opasnu situaciju.

U našem gornjem primjeru s padom, možda ćete se morati približiti rubu mjesta za ispuštanje. Možda ćete morati upotrijebiti uže da biste se osigurali od pada. Vidite li unesrećenog? Postoje li očite ozljede? Mogu li razgovarati s vama? Odazivaju li se?

Obratite se hitnoj službi što prije ako mislite da su ozljede ozbiljne. To može značiti poziv telefonom ili slanje drugih članova grupe po pomoć.

U situaciji pružanja prve pomoći na daljinu, svako kašnjenje u organiziranju medicinske pomoći može utjecati na šanse unesrećenog za preživljavanje.

AKCIJSKI

Početnu procjenu unesrećenog treba provesti smireno i metodično. Ako su svjesni, možete postaviti relevantna pitanja.

Na primjer, “Možete li dobro disati?” Zamolite ih da duboko udahnu. Pazite na znakove bilo kakve nelagode.

Ako ne mogu učinkovito disati, pregledajte njihova prsa za bilo kakve ozljede.

Slomljena rebra uslijed padova su česta. Rebra okružuju srce, pluća i druge vitalne organe. Svaka ozbiljna ozljeda prsnog koša može uzrokovati po život opasne ozljede ovih organa. Slomljena rebra ne zahtijevaju kompresivni zavoj. Potražite znakove unutarnjeg krvarenja.

Unesrećite unesrećenog što je moguće ugodnije i pratite njegovo stanje.

Upamtite ako su bez svijesti i dišu, postavite ih u položaj za oporavak čak i ako sumnjate na ozljedu kralježnice ili vrata.

Krvarenje

Teško, po život opasno krvarenje mora se zaustaviti što je prije moguće. Prioritetno staviti obloge i zavoje. Kod obilnog arterijskog krvarenja možda ćete morati primijeniti podvezu.

Pratite krvarenje i zamijenite obloge ako krv prodre.

Glava i vrat

Na ozljede glave i vrata treba posumnjati kada su se dogodile udarne ozljede – padovi, agresija, udarci u glavu itd.

Stabilizirajte glavu i vrat što je prije moguće – koristite ruke ili omot oko glave i vrata. Možda ćete se najprije morati pozabaviti problemima opasnima po život. Na primjer, teško krvarenje i problemi s disanjem.

Procjenitelji od glave do pete t

Obavite procjenu od glave do pete čim se unesrećeni stabilizira, . Provjerite ima li na unesrećenom tijelu slomljenih kostiju i ozbiljnog krvarenja. Kasnije se pozabavite manjim ozljedama, manjim krvarenjem i ranama koje ne krvare.

Povijest

Povijest incidenta uključuje ono što se dogodilo kao i pojedinosti o povijesti bolesti unesrećenog. Postojeća medicinska stanja, potrebni lijekovi, pretrpljene alergije itd. mogu se utvrditi nakon saniranja ozljeda opasnih po život.

Koristite akronim AMPLE kada možete prikupiti povijest bolesti unesrećenog.

 • Alergije – okidači i alergije.
 • Lijekovi – koje lijekove uzimaju, ako ih uopće uzimaju.
 • Prošla/sadašnja medicinska povijest – stanje srca, poremećaji krvi.
 • Zadnji obrok ili unos tekućine – što i koliko.
 • Događaj/okruženje – Znakovi, simptomi, zapažanja. Kao i što, kada i kako se dogodilo.

Stalna njega

Neka unesrećenom bude što je moguće ugodnije. Premjestite ih u svoj kamp ako možete. Ili možete izgraditi svoj kamp oko njih.

Ako je u vrućem području, odgovarajuća hladovina i voda tijekom dana. Toplina tijekom noći. Hladno, toplo i suho. Pazite na znakove hipertermije i hipotermije.

Upamtite, možda ćete biti udaljeni ili dugo od pomoći. To znači da ćete morati brinuti o unesrećenom neko vrijeme prije nego što ova pomoć stigne. Također, vrsta ozljede će odrediti potrebnu skrb.

Slomljena noga, iako potencijalno vrlo ozbiljna, neće zahtijevati istu vrstu liječenja i njege kao teško krvarenje opasno po život.

Mogli biste biti tamo neko vrijeme i nema jamstava da će se stanje unesrećenog poboljšati. Mogli bi postati i gori. Puno gore.

Obavezno ih redovito temeljito provjeravajte – recimo svakih 15 minuta za ozbiljne ozljede do svakih sat vremena za manje ozbiljne. Zabilježite sva svoja zapažanja. 

Pogledajte njihove:

 • Svjesno stanje – Vrlo svjesno, unutra i van.
 • Puls i brzina disanja – unutar normalnih granica ili ne.
 • Temperatura – normalna? Visoko? Niska?
 • Oči – provjerite zjenice. Reakcija na svjetlo, veličine, prošireno ili skupljeno.
 • Stanje i boja kože – mokra, hladna, vruća. Normalno ili plavkasto.
 • Glavobolja
 • Nerazgovjetan govor
 • Razina boli
 • Unos i izbacivanje tekućine – mjerite pomoću šalice ili prazne limenke (* ovo je osobito važno ako povraćaju ili imaju proljev).

Promatrajući ih i bilježeći ih, prepoznat ćete sve promjene i moći ćete na njih brzo reagirati. To može utjecati na život ili smrt vašeg unesrećenog.

Infekcija

Ispravno zbrinjavanje rane ključno je u pružanju prve pomoći u udaljenim područjima.

 • Očistite rane antiseptičkom otopinom i nježno uklonite što je više moguće prljavštine i krhotina.
 • Držite obloge što je moguće suhima.
 • Po potrebi mijenjajte obloge. Ako se namoči krv ili se smoče, na primjer
 • Provjerite cirkulaciju na zavijenim udovima.
 • Provjerite čvrstoću zavoja udlage.

Ne želite povećati svoje probleme infekcijom površinske rane. Pogotovo ako je liječnička pomoć neko vrijeme udaljena.

Opća razmatranja

Možda ćete morati improvizirati –

 • Poderani ručnici, plahte ili košulje mogu se koristiti za dodatno odijevanje.
 • Za pričvršćivanje udlaga mogu se koristiti vezice za cipele, pojasevi ili uže.
 • Za udlage se mogu koristiti motke ili komadići drva.
 • Plastična vrećica, kanta, boca za vodu za toalet imobiliziranih unesrećenih.

Za nepokretne unesrećene, odlazak na WC je problem s kojim ćete se suočiti. Koristite ono što je dostupno za prikupljanje njihovih crijeva i urina i osigurajte da se protokoli za pranje/dezinfekciju ruku strogo slijede.

Premještanje unesrećenog ovisit će o njihovim ozljedama. Možete improvizirati nosiljku koristeći nekoliko slojeva. Zakopčajte/zakopčajte kapute i provucite motke za nosiljku kroz rukave i tijelo svakog kaputa.

Morat ćete odlučiti o bilo kakvom kretanju unesrećenog. Ono što je najbolje za njih je prioritet.

Tekućine. Česte male količine vode najbolja su metoda. Ako imate malo elektrolita u prahu ili slično, možete ga dodati u vodu.

Povećajte unesrećeni unos vode ako unesrećeni ima proljev.

Imajte na umu da ako unesrećeni ima ozbiljne ozljede koje zahtijevaju operaciju, prestanite mu davati vodu 4 do 6 sati prije operacije.

I, ako mislite da je to dovoljno, čekajte, ima još!

Ne zaboravite da kada netko leži bez kretanja dulje vrijeme može razviti dekubituse. Njihove pete, stražnjica, lopatice i uši su najviše pogođena područja.

Ove rane nastaju kada se smanji cirkulacija krvi u koži u onim područjima koja su ostala u kontaktu s tvrdom površinom kao što je tlo.

Koristite podstavu ili okrenite unesrećenog najmanje svaka 2 sata kako biste ublažili ovaj pritisak. Češće se okrećite ako se ranica razvije.

Zaključak

U ovom udaljenom području ima puno prve pomoći. Priprema prije polaska (Prva pomoć na daljinu, 1. dio). Odgovornost pružatelja prve pomoći ako se nešto dogodi s obzirom na udaljenost/vrijeme od medicinske pomoći. Dodatna oprema koju morate nositi (Prva pomoć na daljinu, 3. dio).

U 3. dijelu našeg članka o prvoj pomoći u udaljenom području ponudit ću neke prijedloge za sadržaj kompleta prve pomoći i kako ostati u kontaktu dok ste odsutni.

Pa, to je to. Do sljedećeg puta… Čuvajte se.Tom

Similar Posts