5 vještina prve pomoći kojima možete naučiti svoje dijete kod kuće

Idealno vrijeme za početak podučavanja djece prvoj pomoći je što je ranije moguće. Učenje i eventualno pružanje jednostavne prve pomoći može se djeci učiniti zanimljivim. Uvođenje teme prve pomoći u najranijoj mogućoj fazi pomoći će djeci da razviju svoje razumijevanje i učinkovitu primjenu vještina prve pomoći. 

Kao roditelji, normalno je da ponekad razmišljamo i razgovaramo o mogućim najgorim mogućim scenarijima kada su djeca u školi ili bilo gdje vani. Iako se maksimalno trudimo zaštititi ih, djeca su izložena rizicima i opasnostima u svakodnevnom životu. Djeca su posvuda osjetljiva na različite vrste ozljeda.

Ovo je potkrijepljeno statistikom koju je objavila Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO Global Burden of Disease 2004 update ) prema kojoj je ozljeda usmrtila preko 950 000 djece mlađe od 18 godina. 90% navedenih slučajeva bile su nenamjerne ozljede i vodeći su uzrok smrti za djecu od 0 do 19 godina.

Također postoji  visok morbiditet povezan s ozljedama koje se dogode u djetinjstvu. Izjednačava se s tim da postoji ekvivalent od nekoliko tisuća djece koja žive s različitim stupnjevima invaliditeta za svako smrtno stradalo ozlijeđeno dijete. 

Velik  dio ovih nenamjernih ozljeda (padovi, opekline, utapanje i trovanje) događa se kod kuće, u školama ili u slobodnom vremenu. 

Nećemo uvijek biti u blizini kada nam se djeca ozlijede, a čak i kada pokušavamo izbjeći pogreške i učiniti sve kako treba, nezgode se ipak događaju. Učiti ih o sigurnosti treba početi što je ranije moguće, osobito kod kuće.

Postoje mnoga područja sigurnosti koja možete naučiti svoju djecu, a koja ih mogu osvijestiti o opasnostima i sigurno postupati s ozljedama koje se mogu dogoditi. Evo osnovnih životnih vještina koje možete naučiti svoju djecu kod kuće, a koje mogu uvelike utjecati na njihovu ukupnu sigurnost i spremnost za prvu pomoć.

1. Kada i kako pozvati hitnu pomoć

“Imate hitan slučaj? Nazovi (112).”

Kada djeca budu dovoljno stara da znaju svoje brojeve, naučite ih kako i kada da telefoniraju. Ovo bi trebalo biti na vrhu popisa svih vještina prve pomoći kojima možete naučiti svoje dijete. Dajte im do znanja da ako nisu sigurni, teže ozlijeđeni ili vide nekoga tko jest, poziv na 112 uvijek treba biti postupak.

Naučite ih kako…

 • Uputite SOS poziv pritiskom na broj na tipkovnici telefona.
 • Pristupite lozinci za pametni telefon.
 • Označite gumb koji treba pritisnuti za upućivanje poziva.
 • Zapamtite kućnu adresu. 

Osim Nacionalne telefonske linije za hitne slučajeve, neka se upoznaju s drugim brojevima hitnih službi. Napišite ih na komad papira i stavite ga tako da djeca i cijela obitelj mogu vidjeti. 

Ovdje je osnovni popis brojeva hitnih službi:

Nacionalni broj za hitne slučajeve –

Međunarodni standardni broj za hitne slučajeve –

Državne službe za hitne slučajeve (ADRA) – Pomoć u slučaju oluje i poplava  –

Telefonska linija za mentalno zdravlje –

2. Kako zaustaviti krvarenje

Posjekotine i ogrebotine uobičajene su ozljede kod djece kod kuće, u školi ili na igralištima. Znati kako ih liječiti i zaustaviti eventualno krvarenje sljedeći je korak prema sigurnosti.

Dajte im do znanja da ako se ikada porežu ili vide da netko krvari, mogu priskočiti i pomoći.

Evo koraka koje mogu poduzeti kako bi zaustavili krvarenje:

 • Koristeći vatiranu tkaninu podnožjem ruke, stavite pritisak na ozlijeđeno područje. Ako nema tkanine ili zavoja, korištenje njihovih golih ruku također djeluje. 
 • Ako krv prodre, stavite još jedan sloj tkanine ili zavoja
 • Ako posjekotina uključuje jako krvarenje ili je posebno velika rana, nazovite 112.

3. Kako liječiti opekline

Znatiželjne ruke često dovode do neočekivanih nezgoda, a kada dođe do opekline, zna li vaše dijete kako pravilno reagirati? Naučite svoje dijete kako liječiti opekline ako ikad dodirne pećnicu, vruću ploču štednjaka, figaro ili bilo koju drugu zagrijanu površinu.

Naučite ih kako ohladiti opeklinu:

 • Isperite opečeno područje hladnom, čistom vodom.
 • Očistite svaku vidljivu ranu, namažite je aloe verom ili drugim mastima za opekline.
 • Pokrijte ga hladnim, mokrim ručnikom i pozovite odraslu osobu u pomoć.

4. Kako liječiti krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa česta je pojava u svim životnim dobima, a osobito u mlađe djece. Većina krvarenja iz nosa prestaje uz manje intervencije, a poučavanje djece kako liječiti krvarenje iz nosa odlična je vještina koju moraju imati ako ga ikad dožive bez nadzora odrasle osobe.

Evo što učiniti:

 • Sjednite u položaj blago naprijed
 • Čvrsto stisnite područje nosa blizu nosnica (ne na mostu) kako biste zaustavili protok krvi
 • Nazovite 112 ako krvarenje traje dulje od 15 minuta

5. Kako raditi CPR

Jednostavna mjera  podučavanja vaše djece KPR-u  mogla bi spasiti živote. 

Europsko  vijeće za reanimaciju  predložilo je da je “optimalna dob za početak podučavanja kompresije srca oko 12 godina.”

Iako mlađa djeca ispod 12 godina možda nemaju fizičku snagu za izvođenje kompresija i reanimacije, ipak je korisno naučiti ih koje korake poduzeti u hitnim slučajevima. To uključuje kako prepoznati znakove raznih hitnih situacija kao što su srčani udar i srčani zastoj te kako aktivirati hitne službe. 

Za djecu stariju od 12 godina koja mogu pravilno izvoditi KPR, naučite ih kako izvoditi udarce u leđa, trbušne potiske i potiske na prsa.

Udarci u leđa – zadavanje snažnih udaraca između lopatica. 

Trbušni potisak – davanje potisaka prema gore točno iznad trbušnog pupka osobe.

Prsni nasloni – davanje ravnih potisaka na prsa osobe.

6. Kako izvoditi CPR

 • Prvo provjerite puls i disanje. Ako nema pulsa ili znakova disanja, počnite s KPR-om.
 • Izvršite 30 kompresija prsnog koša.
 • Izvedite dva udaha za spašavanje.
 • Ponavljajte ciklus dok ne stigne hitna pomoć.

Ne zaboravite biti smireni i opušteni dok podučavate ove vještine prve pomoći, jer će to pomoći vašoj djeci da pokupe i zapamte te vještine u hitnim slučajevima. Korištenje svakodnevnih situacija i njihovo uključivanje u praktičnu praksu najbolji je način za njihovo učenje.

Osnaživanje djece jedan je od najboljih načina da ih zaštitimo i opremimo u vrijeme potrebe.

Similar Posts